Házi segítségnyújtás

Célja: az ellátást kérő számára saját otthonában önálló életvitelének fenntartását biztosító gondoskodás, valamint egészségi állapot, mentális állapotuk, vagy más okból származó problémák megoldása.

Feladata: elsősorban az önmaguk ellátására saját erőből teljesen már nem képes személyek otthonukban történő gondozása. A fenntartó feladatának tekinti saját szolgáltatásainak minőségi színvonalon tartását, az ellátás, gondozás, prevenció hatékonyabbá tételét, törekszik külső szakmai kapcsolataikkal való együttműködésre. Szociális gondozók foglalkoztatásával a lakásukon, lakókörnyezetükben nyújt szükség szerinti segítséget a rászorulóknak elősegítve önálló életvitelük minél hosszabb ideig tartó fenntartását.

• Fizikai, egészségügyi és mentális gondozás
  • Szociális szükségletek kielégítése
  • Háztartás viteléhez nyújtott segítség
  • Információnyújtás, tanácsadás
  • Idősek otthonába történő beköltöztetés segítése
  • Kulturális és szabadidős programokon való részvétel segítése
  • Segédeszközök kölcsönzése

Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni

• azokról az időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak,
  • azokról a pszichiátriai betegekről, fogyatékos személyekről, valamint szenvedélybetegekről, akik állapotukból adódóan az önálló életvitellel kapcsolatos feladataik ellátásában segítséget igényelnek, de egyébként önmaguk ellátására képesek,
  • azokról az egészségi állapotuk miatt rászoruló személyekről, akik ezt az ellátási formát igénylik,
  • azokról a személyekről, akik a rehabilitációt követően a saját lakókörnyezetükbe történő visszailleszkedés céljából támogatást igényelnek önálló életvitelük fenntartásához.
  • a házi segítségnyújtás igénybevételét megelőzően – az átmeneti gondozás kivételével – vizsgálni kell az egyéni gondozási szükségletet. A Szakértői Bizottság által megállapított napi gondozási órakeretnek megfelelően kell elkészíteni a gondozási tervet. A gondozási terv egyénre szabottan határozza meg az egyéni állapotnak megfelelő gondozási, ápolási feladatokat.

Ellátási terület: Szentendrei Járás Közigazgatási Területe

Feladat-ellátási szerződés: