A Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület 2005 tavaszán alakult meg fogyatékos gyermekeket nevelő szülők és fogyatékkal élő személyek összefogásával. Saját helyzetük, tapasztalataik révén tudták, érezték, hogy a legtöbb fogyatékkal élő és családja magára marad, mivel az „ép” társadalom a sajnálaton kívül más segítséget nyújtani nem tud.

Célja: A fogyatékkal élő emberek kiszolgáltatottságtól mentes, minél teljesebb társadalmi részvételének, emberi és állampolgári egyenjogúságuk érvényesítésének, életminőségük javításának elősegítése.

Támogató szolgálat

Ellátandó célcsoport: az ellátási területen élő (Szentendrei Járás-, Dömös-, Pilismarót- és Esztergom közigazgatási területe) valamennyi fogyatékossági csoportba tartozó személy.

• Személyi segítés
  • Személyszállító szolgálat
  • Információ és tanácsadás
  • Sorstársi tanácsadás, segítségnyújtás
  • Önsegítő- és ifjúsági csoportszervezés
  • Közösségi- és szabadidős programok szervezése
  • Fizikai környezet akadálymentesítése – segédeszközök beszerzéséhez, támogatások igénybe vételéhez, pályázati lehetőségeken való részvételhez nyújtott segítség
  • Segédeszközök kipróbálása kölcsönzéssel, -beszerzése, -használatának betanítása

Lépések az integráció irányába

• Önálló életvitel kialakításának elősegítése
  • Önsegítő- és ifjúsági csoportok támogatása

Önsegítő csoportok

• Azonos helyzetű és érdeklődési körű fogyatékkal élők összefogásának támogatása az ön- és közösségfejlesztés céljából

„Cserebogarak” Ifjúsági csoport

• 2008-ban alakult meg a támogató szolgálatunkat igénybe vevő középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok, illetve szüleik kezdeményezésére.
  • Szemléletformáló interaktív előadások fiataloknak rendkívüli osztályfőnöki óra keretében, hogy a felső tagozatos általános iskolás fiatalok találkozzanak olyan fogyatékos emberekkel, fiatalokkal, akiknek személyesen tehetik fel addig tabunak vélt kérdéseiket, illetve akiknek megismerhetik gondolatait, érzéseit, vágyait, szükségleteit.
  • Integrált közösségi- és szabadidős programok szervezése, lebonyolítása – Iskola időben minden pénteken foglalkozást tartunk „Cserebogarainknak” – drámajáték – Nyári napközis tábor – sárkányhajózás, lovaglás, akadályverseny, bobozás, kirándulás, drámajáték
  • Integrált képzéseken való részvétel támogatása
  • Integrált rehabilitációs foglalkoztatás – a munkaképesség-változás mértékét figyelembe vevő munkaköri feladatok ellátásával, értéket teremtő, az egyesület részére tényleges, hasznos munkavégzésre.

Házi segítségnyújtás

Ellátandó célcsoport: az ellátási területen élő (Szentendrei Járás közigazgatási területe) egészségi állapotuk, idős koruk, mentális állapotuk, vagy más okból származó problémák miatt otthonukban, önálló életük fenntartása érdekében segítséget igénylő személyek

• Fizikai, egészségügyi és mentális gondozás
  • Szociális szükségletek kielégítése
  • Háztartás viteléhez nyújtott segítség
  • Akár több órás felügyelet
  • Információnyújtás, tanácsadás
  • Idősek otthonába történő beköltöztetés segítése
  • Nagytakarítás, kertrendezés társadalmi gondozók bevonásával
  • Kulturális és szabadidős programokon való részvétel segítése
  • Segédeszközök kölcsönzése

CsereMatyi – Moha Családi Napközi

• Szociális, gyermekjóléti szolgáltatás
  • Ellátási terület: országos
  • A családban nevelkedő gyermekek számára nyújt életkoruknak megfelelő nappali felügyeletet, gondozást, nevelést, étkeztetést és foglalkoztatást.
  • Családi napközink a működési engedélye szerint 20 hetes és 14 éves kor között fogadhat gyermekeket. Jelenleg a „CsereMatyi Családi Napközi és Játszóház létrehozása és beindítása” című, TÁMOP 2.4.5-12/2.-2012-0060. jelű pályázat szerint, a projekt lezárásig 5 fő 1-3 év közötti gyermek számára biztosít ellátást.
  • Speciális nevelési igényű kisgyermek fogadására is felkészült a családi napközi.

CsereMatyi – Páfrány Családi Napközi és Játszóház

• Szociális, gyermekjóléti szolgáltatás
  • Ellátási terület: országos
  • A CsereMatyi – Páfrány Játszóház elnevezésű játszócsoport szombatonként látogatható, előzetes telefonos egyeztetéssel vehető igénybe, 1 – 6 éves kisgyermekeknek és szüleiknek tartott rendezvények, foglalkozások keretében.

Rehabilitációs foglalkoztatás

2008-ban akkreditáltuk első dunabogdányi telephelyünket (2023 Dunabogdány, Kossuth Lajos u. 93.) megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatására. Jelenleg 5 fő megváltozott munkaképességű munkavállaló segíti az egyesület adminisztrációs háttérfeladatainak ellátását.

2023 Dunabogdány, Kossuth Lajos u. 98. szám alatt épült hazai REHAB-MUTE pályázati forrásból. Támogatási szerződés száma: FRF-A/2935-2/2014. számú. 10 fő megváltozott munkaképességű munkavállaló számára teremtettünk munkahelyet. A munkatársak bedolgozással foglalkoznak két csoportban, napi 4 órás munkaidőkeretben.

2023 Dunabogdány, Kossuth Lajos u. 2.-ben két családi napközink területét akkreditáltuk. Itt dolgozik 1 fő megváltozott munkaképességű munkavállalónk karbantartó munkakörben.

Munkájukat 1 fő rehabilitációs tanácsadó és egy fő rehabilitációs mentor segíti.

Rövidtávon tervezzük további 5 fő megváltozott munkaképességű munkatárs foglalkoztatását.

Adó 1%

Kérjük, rendelkezzen adója 1 %-áról, és támogassa a Figyelj Rám! Közhasznú Egyesületet. Adószámunk: 18707104-1-13
2018. november
h k s c p s v